Leipämäen Kurkela

Niinimäen kylä sijaitsi Pyhäjärven puolella. Taloja oli kaksi, toinen Niinimäellä ja toinen Niinimäeltä Juvalle vievän tien varressa nykyisen Kurkelan paikkeilla. Molemmat Niinimäen talot omisti vuonna 1645 Aantti Mononen, vuonna 1664 Reko Ollinpoika Pärnänen. Taloissa oli yhteensä 16,5 tynnyrinalaa. Pärnästen omistuksessa talo oli vuoteen 1756 saakka. Niinimäki liitettiin sittemmin Leipämäen kylään.

Talo siirtyi sittemmin Kurkien omistukseen.

Oliver Auvisen avioiduttua Kurkelan tyttären Erikka Kurjen kanssa, he ostivat sitten talosta erotetun Ranta-Kurkelan, nykyisen Heimo ja Raija Lipsasen talon.

 

Leipämäen Kankkula

Kankkusten suku ilmaantui vuosina 1542-1571 Sulkavalle. Kurki-suku saapui paikkakunnalle 1600-luvulla.

Leipämäkeen kuului kolme taloa vuonna 1645. Kaksi näistä oli Leipämäen pelloilla Kankkulan talon paikkeilla. Talot omisti tuolloin Paavo ja Jaakko Härkönen. Matti Kankkusen talon omisti sittemmin Niilo Hallinen.

Vuonna 1645 Leipämäkeä isännöi Lauri Heikinpoika Kankkunen, joka oli tavallista äveriäämpi talollinen ja ratsutilallinen. Hänen veljensä oli Eerikki Kankkunen. Taloss oli jo tuolloin 9 hehtaaria peltoa ja se oli veroltaan 17 vanhaa veromarkkaa. Toinen Kankkulan taloista siirtyi vävylle Samuel Lautiaiselle. Talosta tuli Lautiala.

Heikki Kankkunen oli osakkaana Pyhäjärvestä Syväriin laskevassa joessa olleessa myllyssä, joka oli rakennettu Kolkontaipaleelta olleen Matti Puurtisen maalle. Myllyn osakkaat joutuivat vastuuseen vuodelta 1677 olleen kuninkaallisen reglementin vastaisesta toiminnasta, kun reglementissä kiellettiin jakamasta tai vähentämästä veronalaista maata. Mylly oli käsillä käräjillä myös vuosina 1700 ja 1708. Heikki Kankkusen isoäiti haudattiin vuonna 1693 sadannella ikävuodellaan Sulkavan silloisessa kirkossa sijainnseen sukuhautaan.


Lauri Kankkunen toimi lautamiehenä, samoin Kaipolan Kostiaiset. Heikki Kankkunen toimi kuudennusmiehenä isonvihan jälkeen. Vuonna 1757 Heikki Kankkusella oli 18 naulaa eli 6 kiloa painava viinapannu.

Talossa oli kolme torppaa.

Kalle Juhana Kankkusen ( s. 1820 ) tytär Edla avioitui Kurkelaan Antti Kurjen ja Beata Asikaisen pojan Kalle Petter Kurjen kanssa.

Lähde: Sulkavan historia I , Paavo Seppänen

Paluu